V decembri vzrástlo množstvo nákupov na splátky takmer o štvrtinu

27.12.2011 Celý región

Bratislava/Piešťany 27. decembra (TASR) – Aj napriek správam o blížiacej sa kríze, chuť Slovákov nakupovať počas Vianoc neklesla. Aspoň podľa počtu nákupov na splátky, ktoré tento rok ľudia pred týmto obdobím využili. Navyše, nápor zákazníkov v obchodoch len tak nepoľaví, hneď po Vianociach totiž štartujú povianočné výpredaje.

\"Podľa štatistík spoločnosti Home Credit Slovakia vzrástol v polovici decembra počet nákupov na splátky o takmer štvrtinu oproti novembru. V porovnaní s predchádzajúcim rokom bolo úverov o 6 % viac,\" uviedol analytik Home Credit Slovakia Michal Kozub. Medzi hity tohtoročných Vianoc opäť patrili mobilné telefóny, počítače a IT príslušenstvo a fotoaparáty, ktorých sa v decembri predalo na úver o 11 % viac ako vlani. Na splátky nakupovali ľudia hlavne domáce spotrebiče.

V povianočných výpredajoch, ktoré budú trvať do konca januára, obchodníci očakávajú ďalší nápor zákazníkov. Predajcovia sa budú zbavovať hlavne sezónneho tovaru, vo výpredajoch tak ľudia môžu nájsť oblečenie, vybavenie pre zimné športy, ale aj nábytok či elektroniku.

Okrem nákupov na splátky ľudia tento rok na financovanie svojich útrat oveľa viac využívali kreditné karty. Tie ešte pred pár rokmi neboli také bežné ako dnes. \"Kreditné karty získali na popularite z niekoľkých dôvodov – ich použitie je rýchle a pohodlné, obrovskú výhodou prináša ich bezúročné obdobie. Navyše, sú často viazané na sieť obchodných partnerov – pokiaľ zákazníci platia kreditnými kartami, získavajú celý rad bonusov, napríklad vo forme najrôznejších zliav či poukážok,\" vysvetľuje riaditeľ kartového oddelenia Home Credit Slovakia Vít Růžička.
 

Vyberte región